D-vitamin

Jag blev inspirerad till att skriva ett till kort inlägg idag angående D-vitamin.

Vart får vi D-vitamin ifrån? Många av oss säger solen och det går, men vet ni vad som gäller? Jag håller med om att solen gör en lycklig och vi känner oss oftast mycket piggare när vi ser den på himlen, men jag fick nyligen berättat om HUR vår D-vitaminstankning fungerar (kommer till det snart). Vi kan även få i oss D-vitamin genom kost och kosttillskott.

Genom solen
Då ska du enligt kostrådgivare och olika källor på internet:
1 - exponera huden för solen när skuggan är kortare än du själv, ungefär när solen står som högst

2 - exponera huden för solen utan solskydd

3 - exponera huden för solen utan kläder eftersom kläder räknas som solskydd

4 - vi i Norden kan lagra D-vitamin men den räcker inte hela vintersäsongen

Genom kost
Jag citerar: ”För nordbor är en D-vitaminrik kost ett viktigt komplement till UVB-strålning från solen, särskilt från september till april. Vitamin D3 (kolekalciferol) finns framförallt i fet fisk och berikade mejeriprodukter, samt till viss del i kött och ägg, medan vitamin D2 (ergokalciferol) finns i vissa växter och vild svamp som kantarell, trattkantarell och karl johan. Bioaktiviteten för ergokalciferol är dock lägre än för kolekalciferol, som är den fysiologiska formen av vitaminet.” (här)

Min slutsats är att jag behöver klämma i mig kosttillskott och jag är glad att vår Forever Daily (som även ni kan köpa på min webbshop) har den dagliga dosen som rekommenderas av D-vitamin men även vitaminerna A, C, B1, B2, B6, B12 och E samt folsyra, niacin, biotin och innehåller även många fler vitaminer och mineraler.
Jag äter inte nämligen inte det som behövs eftersom riktigt fet fisk är svår att få tag på, en regnbåge eller odlad lax är troligtvis inte tillräcklig. Jag äter inte mycket mejeriprodukter eftersom jag är intolerant och även om jag äter ägg och kött har jag svår att tro att jag får i mig rätt mängd.


Ha en underbar dag!
Kram Anneli

  • Tips, Kost
  • Nära Västerås

Gillar

Kommentarer